Buget Google și Facebook Ads
Foarte des sunt întrebată de câți bani ai nevoie să te promovezi pe cele 2 canale sau care e suma optimă pentru a promova produsul X. Nu e nici o artă ...
Ești la prima interacțiune cu Google Ads? Super!
Ți-am pregătit un mic ghid de setup pentru a lua cele mai bune decizii atunci când îți setezi campaniile.
Campaniile setate de la început bine nu au nevoie de multă mentenanță de-a lungul timpului. Trebuie să ai o strategie clară și mai ales o structură bine pusă la punct.
Ideal este ca să păstrezi structura siteului și în contul tău de Google. Campaniile pot reprezenta categorii din site, iar ad grupurile reprezintă sub categorii. Spre exemplu:
Prin setarea de campanii, ad grupuri, anunțuri și cuvinte cheie separate putem avea un scor de relevanță mai bun pentru utilizatori. Dacă o persoană caută pe Google „Cercei Aur” și vede un anunț despre rochii aurii atunci ceva nu e bine. Cu cât ești mai relevant și cu cât anunțul tău reprezintă căutarea utilizatorului cu atât ești mai aproape de conversie.
Aici e locul unde poți deveni creativ și prezenta produsul tău. Îmi aduc aminte de vremea când anunțurile erau pe 2 rânduri, maxim 30 de caractere și trebuia să spui tot ce era mai important în ele. Acum te poți bucura de 300 de caractere în care poți evidența produsul. Încearcă să folosești toate caracterele și să folosești cuvintele cheie pe care licitezi în anunț.
Pe lângă expended ads mai regăsim în cont și responsive ads unde poți adăuga 15 headlines și 3 descrieri. Acestea trebuie să fie diferite având în vedere că se afișează aleatoriu în funcție de algoritmul Google. Poți selecta și varianta de pin în care stabilești ce headline să fie primul, la fel și la descriere.
Recomand ca în fiecare ad grup să ai 3 anunțuri expended și un anunț responsive ce să reprezinte tema ad grupului.
Cuvintele cheie sunt cele ce determină apariția anunțului tău la căutările utilizatorilor. Avem mai multe tipuri de keywords iar tu trebuie să alegi care este cel mai potrivit pentru business-ul tău.
Pe lângă anunțul în sine, mai poți adăuga informații esențiale cu ajutorul extensiilor de anunț. Cele mai folosite extensii sunt:
Bugetul investit în campaniile de Google trebuie să fie unul cu care te simți comfortabil. Conform bugetului pe care îl investești stabilești și câte campanii și ad grupuri ai.
Am văzut în multe conturi, de-a lungul timpului, bugete pe campanii de 5-10 lei și aveau câte 10 campanii de acest fel. Hai să facem o matematică simplă. Dacă setezi un buget per campanie de 10 lei pe zi, iar un click te costă 2 lei, câte click-uri ai să ai din aceea campanie? Exact, 5. Care sunt șansele ca să generezi o conversie din 5 click-uri?
Dacă la început ai un buget mai redus atunci te sfătuiesc să te orietenzi pe testarea pe rând a campaniilor. Permite algoritmului Google să optimizeze și să genereze suficient trafic pe o campanie ca să generezi și conversii. Testează, pe rând, categorii și ad grupuri, ca să poți trage concluzii eficiente ce să ajute la scalarea contului.
Concluzia este să ai un buget stabilit de la început pentru marketing și mai ales o strategie.
Spor la conversii!
Foarte des sunt întrebată de câți bani ai nevoie să te promovezi pe cele 2 canale sau care e suma optimă pentru a promova produsul X. Nu e nici o artă ...
Atunci când lucrezi în marketing online ai nevoie să faci mici modificări la nivel de creative sau să le realizezi de la 0. Ce te faci când nu ai photoshop ...