Buget Google și Facebook Ads 1

Buget Google și Facebook Ads

Foarte des sunt întrebată de câți bani ai nevoie să te promovezi pe cele 2 canale sau care e suma optimă pentru a promova produsul X.

Nu e nici o artă ascunsă în a stabili bugetele. E simplu. Ai acces deja la toate tool-urile pentru a vedea niște estimări de bugete. Da, este mai simplu să primești un răspuns precum precum 4000 lei sau 200 lei sau jumătate din bugetul alocat în offline. Indicat este să faci și singur research să vezi ce sume poți investi în promovare.

De unde începi?

1. Prețul produsului și costul de conversie

În primul rând de la produsele pe care tu le vinzi. Începe prin a face un calcul simplu legat de prețul produselor și costul maxim pe care ești dispus să îl aloci pentru a vinde produsul X.

Spre exemplu:

Ana vinde mere.

Un măr achiziționat de la distribuitori costă 1 leu.

După ce adaugă toate taxele necesare ajunge la 1.20 lei prețul pe produs.

Pe lângă taxe Ana își dă seama că o costă și benzina și depozitarea merelor. Să zicem încă 1 leu pentru aceste cheluieli.

Acum, pentru a ieși pe 0, Ana trebuie să vândă un măr cu 2.20 lei. Dar Ana vrea să facă și profit din acest business și să fie și să nu depășească prețul competiției. Astfel, Ana vinde mărul cu 3.20 lei din care îi rămân ei 1 leu.

Buget Google și Facebook Ads 2

Acum Ana are prețul ideal pentru a vinde un măr. Problema este că Ana nu are vizibilitate și lumea nu știe că ea vinde mere. Astfel, Ana investește în Google și în Facebook. În urma promovării Ana vinde un măr cu 3.20 dar plătește pe fiecare măr vândut 1 leu. Ceea ce înseamnă că în urma promovării costul pe conversie este 1 leu iar valoarea unui măr este de 2.20 lei. Ana își dă seama că dacă vrea să păstreze profitul de 1 leu ea trebuie să crească prețul produselor cu înca un leu (costul per conversie).

Ana vinde mere și la fiecare măr vândut plătește 1 leu și îi rămâne 1 leu. Prețul unui măr este de 4.20 lei.

Acum că Ana știe la ce să se aștepte și are toate calculele făcute investește în Google și în Facebook 100 lei pentru a vinde 100 mere.

Evident, aici e varianta fictivă unde fiecare măr vândut costă 1 leu. Nu e chiar așa. În unele zile o să fie un cost de conversie mai mare și în alte zile mai mic. Important e ca Ana să știe că orice conversie ce depășește 2 lei înseamnă că pierde bani. Orice conversie ce costă mai puțin de 1 leu înseamnă că Ana obține mai mult profit.

De aici trebuie să începi. De la un cost maxim pe care ești dispus să îl plătești pentru o conversie.

2. Competitorii și licitația pe Google Ads

Având în vedere că nu ești singurul în piață ce vrea să vândă produsul X cel mai bine e să începi să faci research direct în search engine pe cuvintele cheie ce ți se par cele mai potrivite. Ce crezi că o să caute un posibil cumpărător ca să ajungă la produsul tău?

Spre exemplu:

Mihai vinde suc de mere.

Mihai știe deja ce preț are produsul său și cât este dispus să plătească pentru o conversie.

Mihai caută pe Google următoarele: „mere” și „suc”. La aceste căutări observă că apar anunțuri de vânzare a merelor și sucuri de tot felul. Pe lângă aceste anunțuri mai observă și anunțuri de combinații de suc pentru cocktail și cum să folosești merele pentru nu știu ce dieta minune.

Mihai își dă seama că trebuie să fie mai precis în căutări pentru a avea o șansă mai bună de a ajunge la cumpărătorii ce sunt în căutare de suc natural de mere. Astfel încât, el începe și face căutări pe fraze precum „suc de mere” și „suc de mere natural”. Observă câțiva competitori ce au produse asemănătoare.

Buget Google și Facebook Ads 3

Pentru a vedea costul estimativ pe click, Mihai intră în Keyword Planner unde poate vedea și istoricul acestuia și un forecast oferit de Google.

Buget Google și Facebook Ads 4

Ce deducem de aici? Competiția este puternică, se licitează undeva între 0.39 lei și 0.77 lei pe click și sunt undeva la 1200 de căutări pe lună.

Ideal este ca Mihai sa investeasca 0.77*1200 pentru a acoperi cât mai multe căutări. Dar Mihai nu o să se oprească doar la 2 cuvinte cheie. Mihai o să vrea și remarketing și display și video.

Mihai acum trebuie să decidă ce este mai important. Poate alege o sumă medie de 600 lei pentru search din care ar avea un buget de 20 lei pe zi din care ar avea aproximativ 40 de click-uri. Sau poate alege o sumă de 1000 lei unde să fie mai agresiv în licitație și să câștige mai multe afișări și click-uri.

Aici intervine strategia. Crezi că din cele 40 de click-uri ai să ai o convesie? Este Mihai OK cu un cost per conversie de 20+ lei?

Important este ca Mihai să se folosească de Keyword Planner și să adauge cuvintele cheie ce sunt reprezentative pentru business-ul său. Să genereze trafic relevant în site și ulterior să îl retargeteze. Evident că unele zile o să fie mai bune și unele mai puțin bune dar Mihai lucrează la cuvinte cheie și anunțuri pentru a genera cele mai bune rezultate.

3. Facebook și social media

Facebook nu are nimic asemănător cu Keyword Planner din păcate. Aici trebuie să profiți de ceea ce oferă canalul de social media.

Ana și Mihai și-au dat seama că nu este suficient să pui niște cuvinte cheie în Google Ads și să aștepți ca lumea să achiziționeze. Cum Ana vinde mere și Mihai vinde suc așa mai sunt și alte persoane ce vând aceleași lucruri. De ce să cumpere de la Ana și de la Mihai?

Ana și Mihai au decis că ei vor să se diferențieze de competiție și au început să comunice prin intermediul social media. Cu ajutorul pozelor și mesajelor către clienți aceștia și-au format o bază de date de cumpărători fideli ce mereu se întorc să achiziționeze de la ei.

Bugetul de Facebook Ads îl stabilești în funcție de reach-ul pe care îl dorești și este bazat pe audiența ta. Poți să folosești Audience Insights pentru a face estimări de reach și pentru a vedea ce persoane sunt în diferite categorii de interese, chiar și persoanele ce sunt engaged cu pagina ta.

Buget Google și Facebook Ads 5

Din punctul meu de vedere, este super important ca să aloci un buget suficient pentru remarketing. Spre exemplu, dacă generezi trafic în site și din Google Ads și din Facebook Ads (trafic nou) atunci remarketing-ul pe Facebook trebuie să nu fie limitat.

La fiecare campanie pe care o setezi o să ai în coloana din dreapta estimări din punct de vedere reach și conversii (sau click-uri) în funcție de ce obiectiv ai ales.

Estimativele se modifică în funcție de audiența pe care tu o alegi. O să observi că se adaugă sau se scade din reach în funcție de ce interese alegi sau ce audiențe de remarketing alegi.

Recomandarea mea e să faci câteva teste și să combini datele pe care le ai de la Audience Insights și estimările de trafic din intermediul campaniei.

Bugetul minim pe care poți să îl setezi este de 5 lei pe ad set. Partea faină este că poți seta lifetime budget pentru campanii punctuale și poți seta și încerca campanii în funcție de obiectivele pe care tu le ai. (trafic, conversii, reach, awareness)

Buget Google și Facebook Ads 6

Concluzia este că bugetul ideal este acela pe care tu ți-l permiți. Nu trebuie să faci super mari eforturi financiare pentru a te promova la început de business ci cel mai bine este să încerci să crești cât mai mult organic, să găsești factori prin care te poți diferenția de competitorii și mai ales să ai un plan de business de la început.

Spor la conversii!

Lasă un comentariu